Ændring af købeloven giver stor glæde i hestesektoren

Ændring af købeloven i hestesektoren

SEGES, Heste: Ændring i købeloven giver stor glæde i hestesektoren

Det får stor positiv betydning for hestesektoren – og både købere og sælgere af heste, at folketinget torsdag har vedtaget en ændring af købeloven, der betyder, at de særlige regler om forbrugerkøb ikke længere skal omfatte køb af heste.
Det mener Jørgen Kold, chef for SEGES, Heste.
Et nyt EU-direktiv har åbnet for, at de enkelte lande kan vælge, om handel med levende dyr skal være omfattet af forbrugerbeskyttelse. Nu har folketinget altså bestemt, at handel med heste skal være undtaget.

En lov som SEGES har arbejdet politisk for

Det er en ændring, som SEGES, Heste og Landsudvalget for Heste har arbejdet politisk for, godt støttet af en bred vifte af hestesektorens hovedorganisationer.
– Lovændringen er et udtryk for sund fornuft. Intentionerne med forbrugerreglerne var gode, men den passer ganske enkelt ikke til hesten, som ofte ændrer både fysik og adfærd efter få uger hos en ny ejer i et nyt miljø. Det harmonerer dårligt med forbrugerreglernes omvendte bevisbyrde og ufravigelige reklamationsperioder. Samtidig er der en dyrlæge på købers side i en meget stor del af hestehandler, hvilket jo sikrer køber både viden og erfaring på et højt niveau.

Dermed oplever vi ikke en ulige retsstilling i disse handler, siger Jørgen Kold.

Også næstformand for Landsudvalget for Heste, Jan Pedersen glæder sig over lovændringen.
Han peger på, at mange opdrættere er blevet skræmt fra at sælge heste under de hidtidige regler, da de har haft bekymring for den ulige retsstilling. På den måde taber både købere og sælgere.

 

Det undgår vi med en lovændring

– Reguleringen af handel med heste som forbrugerkøb har givet rigtig mange konflikter, som er blevet afgjort ved domstolene. Under disse konflikter er der mange tabere. Det gælder både de involverede parter og hestene. Heste bliver tabere, fordi de ofte er blevet nedprioriteret af de aktuelle ejere, fordi det har været hensigten, at købet skulle ophæves. Derfor har vi set mange af disse konfliktheste i en dårlig tilstand efter en periode uden at blive rørt eller trænet. Der har været tale om væsentligt dårligere dyrevelfærd for disse heste. Det undgår vi med lovændringen, siger Jan Pedersen.

Forsat god beskyttelse for køber

Jørgen Kold understreger, at der fortsat er en god beskyttelse af køber. Både de aftale- og køberetlige principper skal stadig overholdes.
– Det vil fremover være købelovens almindelige regler, der gælder. Man vil for eksempel også fremadrettet skulle stå til ansvar, hvis man som sælger ikke fortæller den fulde sandhed om en hest, altså ikke opfylder sin loyale oplysningspligt. Lovændringen vil give parterne bedre mulighed for at aftale vilkårene for handelen. For eksempel kan der nu aftales en konkret reklamationstid, siger Jørgen Kold.

Ændringen af købeloven træder i kraft fra 1. januar 2022

Kilde: SEGES Heste

Vil du modtage eMagasinet
Islandsk Hest
direkte i din indbakke til
0 kr?

Book din annonce har
Equipagefys
Karlslund ridning

Læs også

Hvis du synes denne artikel var interessant, så kan du måske også lide nedenstående artikler:

Go to Top