Avlsdyr testes for CEM før bedækning

Avlsdyr skal tjekkes for CEM

Dyrlægens vinkel – Avlsdyr testes for CEM før bedækning

Som det nu nok er de fleste islandshesteejere bekendt, så blev den islandske hest i DK i sommeren 2020 ramt af et af de største udbrud af CEM i Europa indenfor de sidste 10 år. Det har naturligvis medført stor frustration, bekymring og økonomisk tab. Nu står vi overfor en ny avlssæson her i 2021. Det skulle tilsyneladende ikke være nok med Corona-bekymringer, nu der så også CEM at tænke ind i hesteholdet.

eMagasinet Islandsk Hest har taget fat i dyrlæge Mette Christoffersen fra Københavns Universitet om en kommentar til os hesteejere, så vi kan gå avlssæsonen i møde uden alt for meget forvirring og bekymring. Mette Christoffersen har også fungeret som ekspertdyrlæge i udarbejdelsen af de retningslinjer Dansk Islandsheste Forening netop har offentliggjort – og som bliver revideret løbende.

Først og fremmest kræves det at alle hingste, som skal bedække/tappes til insemination i 2021 skal have CEM-test. Kun CEM-negative hingste må opstarte bedækning/tapning til insemination. Den verificerende test skal bestå af 4 svabere fra hver hingst og analyseres som PCR-test. Du skal indsende det negative testsvar eller kopi heraf til Stambogskontoret.

”Indtil vi har bedre styr på smitten, anbefales det, at alle hopper, der skal anvendes i avlen også testes før sæsonstart. Et forskningsprojekt (KU-mikrobiologi, Reproduktion, SSI og DI) er netop igangsat og skal klarlægge udbredelsen af smitten i Danmark; forsøge at optimere diagnosticeringsmetoder samt klarlægge eventuel indirekte smitte mellem dyr i en flok, herunder hopper på fold, i samme stald etc.”

Hvad vil du anbefale en mindre besætning med avlsdyr i forhold til forebyggelse af CEM?

Vi anbefaler, at ALLE hopper og hingste, der skal anvendes i avlen screenes for CEM bakterien (T. equigenitalis). Det er en meget smitsom bakterie, og vi ved, at den smitter direkte både ved naturlig bedækning, insemination med frisk-, køle- og endda også frostsæd. Der ses desuden indirekte smitte via kontamineret vand til f.eks. afvaskning af hoppers/hingstes kønsorganer, instrumenter, brug af samme halebandage ved bedækning/insemination, mangelfuld håndvask/desinfektion af hænder ved håndtering af hopper/hingste ved bedækning/insemination. Desuden muligvis mule til genital-kontakt herunder teasing, og evt. på fold, hvor en hoppe snuser til kønslæberne/klitoris på en inficeret hoppe.

Hvad er dit bedste dyrlægeråd til islandshesteejere?

Mit bedste råd til islandshesteavlere i forhold til håndtering af CEM, er ovenstående: HJÆLP os med at få screenet så mange dyr som overhovedet muligt. Det er nødvendigt for, at vi kan komme smitten til livs. Som hoppeejer skal man vælge naturlig bedækning eller sæd fra en negativ hingst, og som hingsteholder skal man kræve, at hopper, der kommer til naturlig bedækning er testet negativ for CEM bakterien. DI giver økonomisk tilskud til screening.

Fakta:

Senere på året er der planlagt et kursus til uddannelse af hesteinseminører. Der har, af gode grunde i år, været ekstra interesse fra især islænderavlere for at deltage og få autorisationen. Lige nu gør Covid-19 restriktionerne dog, at det har været umuligt at afholde kurset.

Fakta:

Lektor, Dyrlæge, PhD Mette Christoffersen

Afd. For reproduktion.

Københavns Universitet

Institut for Klinisk Veterinærmedicin

Af Shaila Sigsgaard

Foto: Privat

Vil du modtage eMagasinet
Islandsk Hest
direkte i din indbakke til
0 kr?

Book din annonce har
Equipagefys
Karlslund ridning

Læs også

Hvis du synes denne artikel var interessant, så kan du måske også lide nedenstående artikler:

Go to Top