Der skal altid en masse frivillige kræfter til, for at der kan afholdes stævner. Nogle af disse superhelte har igennem en årrække lagt en masse arbejde i december måned og især i dagene mellem jul og nytår. En tid, som ellers for mange er travl nok i forvejen.
Julekeppni og Nytårskeppni er blevet faste og hyggelige traditioner.
Allerede ved ankomsten på parkeringspladsen ved Brøndbys rideklub kan man høre bjældeklang. For til Julekeppni 2022 præmieres den bedst udklædte i hver klasse. Det kan tydeligt ses på rytterne, som virkelig har været kreative i deres udklædning. Mellemsvær klasse er i gang og rundt om dommerne i midten, Pia Hansen og Dorte Rostock, suser nisser, julemænd og luciabrude forbi.
Det med udklædningen har arrangørerne selv tilføjet, men selve keppni-konceptet kommer fra Island, hvor det er kendt som Firmakeppni, en slags stoledans for hest og rytter, hvor klasserne er sponseret af forskellige firmaer. Det er et udskillelsesløb, hvor mange ryttere er på banen samtidig. Man rider i de gangarter og tempi, man vil. Idéen er at vise hesten frem på bedst mulige måde, så man kan se hestens kvaliteter. Efterhånden vælger dommerne equipager fra, som må forlade konkurrencen, indtil der er 5 tilbage, som rider et finale-ridt.
Stemningen i hallen i Brøndby er god, smilene er fremme på både ryttere og tilskuere. En enkelt udklædning skiller sig ud blandt alle de juledekorerede ryttere og heste. Hanne Dueholm, medarrangør, minder os med sin udklædning om, at de sidste to års Julekeppni har været aflyst pga. Covid-19, og nu giver hun den fuld gas, pyntet med virushjelm, stor vatpind som pisk, mundbind, vaccinesprøjter og et stort skilt med sloganet: “Gør test til en fest, rid islandsk hest!”
Dette Julekeppni-stævne er det 10. i rækken. De første julekeppnier var i Holbæk ved Buller (Henning) og Lisa Gybel Larsen. Siden overtog Dorte Tang Møller og Wendy Christensen traditionen og stævnerne blev afholdt på landbrugsskolen ved Ledreborg. I 2019 flyttede stævnet til Brøndby og Hanne Dueholm kom med i arrangørgruppen.
“Det er jul og efter måske mange indendørs familiearrangementer er det dejligt at komme ud til hest. Vi der har heste må af og til legitimere vores behov for at gå ud, være ude, passe og motionere vores heste uanset, hvilken dag på ugen eller året…det kan vi med Julekeppni,” siger Hanne Dueholm.
Julekeppni inddeler deres klasser i forskellige sværhedsgrader: A svær, B mellem, C let, D herreklasse og E børneklasse. Pia Hansen og Dorte Rostock fortæller efter hver oprangering af 1. -5. pladsen, hvorfor de har valgt, som de har. Her kan man høre, at de kigger efter gode momenter i hesten, energi og harmoni, rene gangarter, at rytteren viser mere end én gangart, og de beder i nogle af klasserne om at alle ryttere viser skridt. Rytterne belønnes ikke kun med rosetter, men også med et væld af gaver fra sponsorerne.
Nytårskeppni er lokalklubben SÓLs version af denne stævneform. Det afholdes i Odsherreds Rideklub, hvor SÓL hører hjemme. Her har man formået at etablere en islænderafdeling med egen ovalbane i en rideklub, som primært havde faciliteter til dressur- og springridning.
Nytårskeppni inddeler deres klasser i Svær, Mellem, Let, Junior og Børn, og så har de den afsluttende Champagnetølt, hvor man rider en runde i tølt i det store 20X80m ridehus med et glas “champagne” i den ene hånd.
“Det er anden gang, vi afholder Nytårskeppni. Første gang var i 2019 og så nu i 2022. Og det er en tradition, vi satser på at fortsætte med,” siger Marianne Høgh, en af kræfterne bag arrangementet.
Vejret er blæsende og regnfuldt i Odsherred til dette års Nytårskeppni, men så er det godt, at man kan parkere sin hest i læ og tørvejr på den lange gang ved siden af ridehallen. Dagen starter med et ryttermøde, hvor medarrangør Britt Werner Raabymagle, byder velkommen. Christiane Bruun Hansen, som er hyret ind for at dømme, er desværre blevet syg, så Pia Hansen, som også dømte Julekeppni, er trådt til med kort varsel.
Børneklassen er den første klasse, der afvikles. Her er eneste tilmeldte Lukas Roved på kun 7 år. Han styrer sin hest, Pjakkur fra Flinterup, med sikker hånd og bliver også kåret som “Dagens Fighter” senere på dagen ved præmieoverrækkelsen. I Juniorklassen er der to tilmeldte, så her kæmpes der om 1. og 2. pladsen.
Pia Hansen begrunder også til dette stævne sine bedømmelser i de forskellige klasser. Lise Ellen Wissing Jensen tager 1. pladsen på Lúkas fra Sønder Mulebygård, fordi hun viser en løs og ren tølt. I Let klasse er der til gengæld mange deltagere, så der skal meget ridning til, inden en vinder kan kåres. Det ender med at blive Dorthe Haarbo på Síða frá Kvíarhóli, der løber af med sejren.
Der er mange gode equipager i Mellem og Svær. Øverst i mellemklassen står Britt Werner Raabymagle med Huldumey fra Vikina, som af Pia bliver beskrevet som en meget velredet hest. Den svære klasse bliver vundet af en genganger fra Julekeppni, nemlig Jeanette Holst Gohn med Tenór frá Hvammi. Her fremhæver Pia især dens meget gode skridt.
Der er fart over feltet og store smil på læberne i dagens sidste klasse, Champangetølten, som bliver vundet af Simone Roved på Elfa fra Flinterup Mark. De kommer rundt i ridehuset på hurtigste tid og med mest champagne tilbage i glasset, da de krydser målstregen.
Den hyggelige dag afsluttes på rigtig nytårsmanér med et glas champagne til alle i rytterstuen. Her uddeles rosetter og virkelig mange flotte sponsorgaver. Som det sidste skal Pia kåre dagens mest smilende rytter, og den går til glade og positive Wendy Christensen.
Af Stine Munk Kepp
Foto Stine Munk Kepp