Inflammation hos hesten påvist på 10 minutter!
Vidste du, at det er en dansker, der står bag forskning af akut-fase-markør og udvikling af SAA testen? Hendes navn er Stine Jacobsen, og hun er dyrlæge og professor på KU-Sund. SAA -testen distribueres i dag på verdensplan som “Stablelab” og bruges til at måle et infektionstal, altså et stof, der kan måles i en blodprøve, når en hest har en infektion. Altså et banebrydende redskab til at opdage eller måle infektion hos heste.
Testen måler helt konkret koncentrationen af proteinet serum amyloid A (forkortet SAA) i blodet. Dyrlægen bruger således SAA testen som støtte til sin kliniske undersøgelse for at afgøre, om hesten har infektion.
“Jeg har arbejdet med serum amyloid A (SAA) i mange år. Jeg har også været med til at validere StableLab testen, og vi anvender den i vores klinik i vagtsituationer, når vi ikke kan få målt SAA i vores store, diagnostiske laboratorium.”
Stine Jacobsen fortæller, at de anvender SAA i rigtig mange situationer i hestehospitalet i Taastrup , herunder:
* Til detektion af postoperative infektioner. Dette kunne eks. være infektioner i operationssår.
* Til monitorering af behandlingseffekt. Dette kunne eksempelvis være hos en hest med bughindebetændelse (peritonitis) eller et føl med ledbetændelse, hvor vi vil måle SAA koncentrationen i blod hver 2.-3. dag for at tjekke at den falder gradvist som tegn på, at den iværksatte behandling er effektiv (SAA koncentrationen falder i takt med at infektion og inflammation aftager). I samme boldgade kan vi anvende SAA målinger til at beslutte, hvornår eks. antibiotikabehandling kan afsluttes eller hvornår en patient kan udskrives fra hospitalet.
Til at differentiere alvorlige koliktilstande fra hinanden – altså et beslutningsværktøj for om en hest skal opereres.
Både medicinske og kirurgiske koliktilstande kan give alvorlige kolik. De medicinske tilstande er eks. svære tarmbetændelser, hvor patienten har høj konc. af SAA, mens de kirurgiske er eks. tarmslyng, hvor patienten typisk har lavere konc. af SAA. Så på den måde kan SAA i nogle tilfælde hjælpe os med at vurdere, om en hest har behov for operation eller ej.
Man kan sige om testen at den er meget følsom og kan anvendes til at opdage selv meget mild betændelse, forklarer Stine Jacobsen og uddyber at aseptiske betændelsestilstande, altså betændelser uden tilstedeværelse af bakterier eller vira, også kan diagnosticeres med SAA testen. Dette kan være alt fra eksempelvis skader i hestens bevægeapparat (forvridninger) til diarre, hvor SAA testen hjælpe dyrlægen til at afgøre, om hesten har en bakteriel tarminfektion og dermed kan have brug for antibiotika, eller om diarréen er fodringsbetinget og hesten dermed ikke har nogen gavn af at blive behandlet med antibiotika, tilføjer hun.
Dyrlægen bruger ofte gentagne SAA målinger til at afgøre, om den iværksatte behandling er effektiv og hvornår behandling kan ophøre. SAA koncentrationen i blodet vil nemlig falde i takt med at infektionen bliver slået ned, og når koncentrationen er 0 eller tæt på 0, er der ikke længere aktiv betændelse og antibiotikabehandlingen kan indstilles.
SAA-testen anvendes derfor af mange dyrlæger og hestehospitaler i mange mange forskellige situationer.